Posjet tvornici Kraš
Učenici trećih razreda su bili u posjeti tvornici Kraš.
S trećašima i s njihovim učiteljicama Milicom Mitrić i Mirjanom Stevanović te s pedagogicom Lovorkom Jurić bila sam u obilasku Tvornice čokolade, bombona i keksa Kraš. Na taj kratki izlet išli smo 7. veljače 2013.
U 10 sati toga dana već smo bili na prezentaciji na kojoj smo naučili kako se stvaraju čokolada i kakao. Odgledali smo cijeli proces nastanka čokolade, od branja kakaovca do umatanja proizvoda u omot. U rukama smo držali pravi kakaovac koji je stigao iz daleke Južne Amerike. Saznali smo da se u jednome danu mogu proizvesti četiri tone čokolade te da su potrebna tri dana za nastanak, primjerice, jedne Dorine… Na kraju smo kušali smjesu kakaovca u koju još nije bio umetnut šećer i bila nam je prilično gorka i neukusna.
Nakon te zanimljive prezentacije otišli smo u samu tvornicu u kojoj nam je na 31 °C bilo jako vruće. Potom smo postali kušači omiljene dječje čokolade, Životinjskog carstva. Pravi kušači ipak imaju ozbiljniji posao – oni, između ostalog, provjeravaju čuje li se krc pri pucanju čokolade i je li čokolada ljepljiva.
Za kraj mogu samo poručiti da smo otkrili zanimanje kojim bi se vjerojatno sva djeca svijeta s radošću bavila.
Magdalena Umek, 5.b
Pogledajte fotogaleriju.
Posjet tvornici Kraš
Učenici trećih razreda su bili u posjeti tvornici Kraš.
S trećašima i s njihovim učiteljicama Milicom Mitrić i Mirjanom Stevanović te s pedagogicom Lovorkom Jurić bila sam u obilasku Tvornice čokolade, bombona i keksa Kraš. Na taj kratki izlet išli smo 7. veljače 2013.
U 10 sati toga dana već smo bili na prezentaciji na kojoj smo naučili kako se stvaraju čokolada i kakao. Odgledali smo cijeli proces nastanka čokolade, od branja kakaovca do umatanja proizvoda u omot. U rukama smo držali pravi kakaovac koji je stigao iz daleke Južne Amerike. Saznali smo da se u jednome danu mogu proizvesti četiri tone čokolade te da su potrebna tri dana za nastanak, primjerice, jedne Dorine… Na kraju smo kušali smjesu kakaovca u koju još nije bio umetnut šećer i bila nam je prilično gorka i neukusna.
Nakon te zanimljive prezentacije otišli smo u samu tvornicu u kojoj nam je na 31 °C bilo jako vruće. Potom smo postali kušači omiljene dječje čokolade, Životinjskog carstva. Pravi kušači ipak imaju ozbiljniji posao – oni, između ostalog, provjeravaju čuje li se krc pri pucanju čokolade i je li čokolada ljepljiva.
Za kraj mogu samo poručiti da smo otkrili zanimanje kojim bi se vjerojatno sva djeca svijeta s radošću bavila.
Magdalena Umek, 5.b
Pogledajte fotogaleriju.
Zanimljiv sat likovne kulture 4.a - "Neobična bića" - rekompozicija, fotomontaža. Korelacija: Maske.
Ovdje možete pogledati fotogaleriju.
2.a je u petak, 14.12., bio u Gradskoj knjižnici Marin Držić. Sudjelovali smo na radionici o zaštiti životinja. Radionicu su održali djelatnici Skoloništa zazaštitu životinja Dumovec.
Pogledajte fotogaleriju.